CLOUD NADGLEDA ZA VAS

Od Dial Up-a do Cloud-a

U protekle dve decenije doživeli smo vrtoglavi tehnološki skok koji je za mnoge ljude teško razumljiv. Setite se samo Dial Up interneta i veliki teških PC računara koji zvuče kao paročistači. Neretko nam je tehnika zahtevala i vežbanje strpljenja. Kada pomislimo na video nadzor dešavalo se da nam je prva asocijacija dokon komšiluk koji osmatra i našu imovinu nego na kamere koje su bile skupe i zbog tehničkih karakteristika teže dostupne. U slučaju krađe tražili smo očevice koji se kunu u ono što su videli svojim očima, širili smo sumnju na sve strane, na poznate i nepoznate i pozivali se na intuiciju. Rezultat svega se kretao od nepoverenja u ljude iz okruženja pa do paranoje zvane “Radnici me potkradaju čim okrenem leđa”. Danas je to nepotrebno, što zbog tehničkih karakteristika kamera nove generacije, revolucionarne Cloud tehnologije, tako i zbog neverovatno niske cene.

Šta je zapravo Cloud?

Cloud (oblak) možemo posmatrati kao smeštanje bitnih podataka, informacija, aplikacija i slično na udaljene servere, a ne lokalno na računar. Ideja Cloud-a se zasniva na tome da su svi podaci koje korisnik odloži na taj način, dostupni u svakom trenutku  uz obavezno prisustvo internet mreže. Moglo bi se reći i da je Cloud na neki način dostavljanje servisa umesto samog proizvoda. Ukoliko se uništi računar na kome su kreirani dokumenti, oni su ponovo u celosti dostupni na Cloud-u iz korišćenje drugog računara.

Bitne osobine na kojima se zasniva Cloud sistem su:

  1. centralizovanje podataka na jednom mestu,
  2. najam usluge umesto dosadašnjeg ulaganja u informatičku infrastrukturu i zapošljavanja kadrova za održavanje usluga,
  3. sigurnost podataka.

Revolucionarna pojava Cloud-a 2009. godine omogućila je nezavisnost uređaja i lokacije, što omogućava korisniku pristup sistemu, aplikacijama i podacima sa bilo kog uređaja (PC, prenosni računar ili mobilni telefon).

Cloud nadgleda za vas

Cloud kamere je projektovala kompanija Geovision koristeći najnovija tehnološka rešenja u oblasti digitalne slike i zvuka, sa ciljem da se približi korisniku koji ima na raspolaganju ograničene finansije i vreme ali i visoke kriterijume. Superioran način pohranjivanja video zapisa na Cloud omogućio je veoma nisku cenu proizvoda uz savršenu pouzdanost. Čak  80% jeftinije od standardnih sistema za video nadzor!

Najjednostavnije kamere do sada 

Klasičan način postavljanja video nadzora  podrazumeva da vam treba kamera, uređaj za snimanje, hard disk, napojni blok, više metara kabla, stalna internet konekcija, tehničke mogućnosti na objektu i tehničko lice koje sve to sprovodi. Ukoliko se selite ili želite da promenite ugao snimanja morate ponovo da zovete tehničko lice da napravi izmene i ponovo sve podesi. Ali čemu toliko angažovanja ukoliko vi imate samo potrebu za video zapisom ispred svoje udaljene vikendice, da znate ko se šunja oko vašeg splava na reci ili da imate uvid u dešavanja u radnji? Idealno rešenje je lagana i vrlo diskretno dizajnirana kamera koju možete sami da postavite u cela tri koraka, kao i da je premeštate kada je to potrebno. Ono najbolje je činjenica da nema instalacija sistema ili komplikovanog podešavanja pri kom je moguće pogrešiti. Kamera detektuje pokret i radi samo po potrebi, dakle nema praznih snimaka koji vam ništa ne znače.

 

Sistem za ovovremenske ljude

Sada je dostupno ono o čemu ste do skoro maštali. Da imate pregled dešavanja ili live stream iz svoje kancelarije/radnje/garaže/stana/vikendice na svom telefonu /računaru ili na svom You Tube kanalu. Jedno je sigurno, nema više tajni u vašim objektima. Da, doslovno je tako. Video zapis je sa tonom (megapikselna slika), možete čuti i videti sve što drugi možda i nisu želeli, a snimak vam je uvek lako dostupan. Kamere imaju još jednu čisto društvenu komponentu, a to je prevencija neželjenog ponašanja. Svi znamo da se ponašanje ljudi prilagođava normama u izvesnoj meri kada ih snima kamera. U svojim poslovnim objektima tako dobijamo efekat kontinuirane meke kontrole zaposlenih koja može značajno da doprinese napredovanju poslovanja. Živimo u vremenu kada se zbog tehnološkog progresa informacije množe velikom brzinom i lako su dostupne, na vama je da te osobine koristite prema svojoj meri i savesti, i naravno,  kao svoju prednost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *