Pametna kuća


Šta je pametna kuća?

Pametna kuća se prilagođava korisnikovoj aktivnosti, navikama, raspoloženju kao i životnom stilu. Pametna kuća ostvaruje energetsku uštedu. Automatizacija i integrisano upravljanje koje se svodi na jedan klik. Ključ pametne kuće je prilagođavanje svih sistema životnim navikama korisnika kao i ušteda potrošnje energije i vremena na izvršavanje zadatih komandi vodeći računa da se ne naruši vizuelni aspekt.

 

 

 

Tehnologija pametne kuće

Pametna kuća je sastavljena od modula, bežičnih komponenti koji omogućavaju jednostavnu instalaciju i kasniju nadogradnju sistema.

Moduli mogu biti :

Upravljački

Senzori

Ulazno/Izlazni

Komunikacioni

Kontrolu celokupnog sistema obavlja centralni kontroler koji je zadužen i za automatizaciju.

 

 

Korisnički interfejs može biti korisnikov telefon, tablet, specijalni tablet namenjen za smart home sisteme, pc ili upravljanje glasom.

 

 

U ponudu su uključeni sledeći moduli:

 

Kontrola grejanja i hlađenja, energetska ušteda

Upravljanje samim grejanjem se realizuje preko korisničkog interfejsa (telefon, tablet..) odakle se sa jednog mesta mogu zadati željene temperaturne vrednosti ponaosob za svaku zonu (sprat, soba itd.)

 

          

Upravljanje rasvetom

 

Mogućnost komandovanja uključi/isključi, mogućnost dimovanja

 • daljinsko i automatsko uključivanje i isklučivanje svih tipova rasvete
 • daljinsko i automatsko dimovanje klasične i halogene rasvete
 • funkcija „uključi sve“ i „isključi sve“
 • različiti programski scenariji simultanog uključivanja/isključivanja izabranih grupa spoljašnje i unutrašnje rasvete koji se aktiviraju jednim pritiskom tastera
 • menjanje ambijenta u domu jednim pritiskom tastera
 • automatsko uključivanje i isključivanje spoljašnje rasvete po zalasku/izlasku sunca

 

 

Upravljanje roletnama, zavesama i tendama

 

 

Sistem može kontrolisati motorizovane roletne, zavese i tende. Kontrola se može vršiti putem korisničkog interfejsa a može se omogućiti integracija komandi u scenarija tj automatizaciju.

Primeri automatizacije

 • spuštanja svih roletni pri napuštanju objekta
 • dizanje svih roletni pri povratku
 • spuštanje određenih grupa roletni pri odlasku na spavanje (scenario „laku noć“) i dizanje istih pri scenariju „dobro jutro“
 • spuštanje roletni u dnevnom boravku i trpezariji pri aktiviranju scenarija „gledanje kućnog bioskopa“
 • automatsko uvlačenje tendi kada počne kiša ili brzina vetra pređe određenu vrednost 
 • spuštanje/dizanje roletni u određenom periodu dana (izlazak/zalazak sunca)
 • Upravljanje garažnim vratima

 

 

 

Upravljanje multimedijom

 

Centralizovana kontrola i sinhronizacija svih vaših multimedijalnih uređaja, media servera i još mnogo toga može biti prilagođeno prema vašim potrebama.

Jednim pritiskom dugmeta na daljiskom upravljaču ili na touch screen-u, moguće je inicirati scenario „Kućni bioskop“ koji će da prilagodi ambijent: da spusti roletne i zamrači prostor, da spusti platno  i uključi projektor, da isključi svu rasvetu sem jedne koja će da ostane uključena još taman toliko da vi odete po grickalice i udobno se smestite u fotelju. Projekcija može da počne!

 

 

Multiroom audio sistem

 

– slušajte omiljenu muziku u bilo kojem delu vaše kuće. Kontrolišite jačinu,izbor pesama, puštajte muziku u celoj kući ili u određenom delu.

 

 

 

Upravljanje alarmnim sistemom i sistemom video nadzora

 

U slučaju alarmnih stanja (provale, požara, poplave…), pored već standardnih funkcija inteligentni alarmni sistem ima i dodatne funkcije koje ga izdvajaju od standardnih.

 • aktiviranje automatizovanih uređaja u slučaju alarma (paljenje-gašenje celokupne rasvete, spuštanje svih roletni, aktiviranje zvučnog upozorenja,…)
 • jedinstvena preventivna i funkcija odvraćanja koja je realizovana kroz simulaciju prisustva kada su kuća ili stan prazni, povremenim aktiviranjem određenih grupa rasveta, roletni..
 • „panik“ funkcija aktiviranja alarmne sirene i telefonske dojave

Sistem video nadzora na telefonu, televizoru, posebni posvećeni monitori za 24/7h nadzor koji se montiraju na lokacijama po želji korisnika.

 

 

WiFi Sistem

 

Komunikacija dela sistema pametne kuće se bazira na bežičnoj tehnologiji i jedna od bitnih stvari kako bi sistem radio stabilno. U svaki sistem ugrađujemo proverene bežične 5Ghz rutere namenjene za ovakav tip aplikacije.Benefit samog korisnika je što dobija Wifi pokrivenost celog doma koji koristi i u druge svrhe sem upravljanja pametnom kućom.

 

 

Kreiranje i upravljanje scenama – automatizacija sistema po meri korisnika

 

U praksi su uobičajene programske scene za dolazak kući ili odlazak od kuće, gledanje kućnog bioskopa, romantičnu večeru, jutarnje ustajanje iz kreveta i večernji odlazak na spavanje, dok su ostali potpuno specifični i različiti za svakog korisnika.

Sistem  Vam omogućava da inicirate scenarija koja će u trenutku pretvoriti ambijent Vašeg doma u bioskop, diskoteku, disco club ili mirnu oazu za opuštanje… Rasveta, roletne, HiFi sistem, klimatizacija i svi drugi aparati će se zajedno potruditi da Vam pruže trenutke zadovoljstva.